Hög BMI hos tonårspojkar kan kopplas till ökad risk för förmaksflimmer och försämrad hälsa senare i livet

Denna svenska studie är baserad på data från en nationell kohort av över 1,7 miljoner män. Syftet var att undersöka om det finns ett samband mellan BMI hos tonårspojkar och risken för att utveckla förmaksflimmer senare i livet samt att undersöka eventuella kliniska konsekvenser av förmaksflimmer hos denna population.

Slutsats: Resultaten visade att risken för förmaksflimmer ökade i takt med att tonårspojkarnas BMI ökade och att de som sedan utvecklade förmaksflimmer och hade högt BMI hade sämre hälsa och högre risk för hjärtsvikt, ischemisk stroke och dödlighet.* Studien visar på vikten av att uppmärksamma och förebygga ökning av BMI hos tonårspojkar för att minska risken för förmaksflimmer och försämrad hälsa senare i livet.


Beräknad lästid: sammanfattning ca. 2,5 min, längre text ca. 30 min. Texten är på engelska.

Läs sammanfattning

 

*Den multivariabelt justerade riskkvoten för förmaksflimmer ökade från 1,06 (95 % KI, 1,03-1,10) hos personer med ett BMI på 20,0 till mindre än 22,5 kg/m2 till 3,72 (95 % KI, 2,44-5,66) bland män med ett BMI på 40,0 till 50,0 kg/m2, jämfört med dem med ett BMI på 18,5 till mindre än 20,0 kg/m2.

Referens: Djekic et al. Journal of the American Heart Association, 19 Oct 2022 https://doi.org/10.1161/JAHA.121.025984

bmi
Förmaksflimmer och livskvalitet – vad kan vi göra mer -  Fredrika Norlund, Med Dr, Psykolog, psykoterapeut

Förmaksflimmer och livskvalitet – vad kan vi göra mer - Fredrika Norlund, Med Dr, Psykolog, psykoterapeut

Hur kan vi få patienten att må bättre med strategier från KBT? Det och mcyket mer föreläste Fredrika Norlund, Med Dr, Psykolog, psykoterapeut, om under Trombosveckan 2022
 

Fortbildning i din inkorg?

Det här är ett utdrag från vårt nyhetsbrev som du kostnadsfritt kan prenumerera på. Ett smidigt sätt att öka din kunskap om ny forskning, aktuella behandlingsriktlinjer och få praktisk vägledning i din kliniska vardag.

Skriv upp dig idag!

Liknande artiklar