Sammanfattade föreläsningar
Här har vi samlat sammanfattningar på våra tidigare föreläsningar. Både som sammanfattad text, som du även kan ladda ned som en pdf, och oftast en sammanfattad video. Kort och gott en källa av kunskap och fortbildning helt kostnadsfritt till dig och dina kollegor inom hälso- och sjukvården!
Diabetisk njursjukdom och förmaksflimmer
Först ut på Flimmerveckan 2023 är njurspecialist Agne Laucyte-Cibulskiene som går igenom hur diabetisk njursjukdom bidrar till ökad prevalens av förmaksflimmer.
Hur kvalitetssäkra förmaksflimmerpatienter i primärvården?
I den andra föreläsningen på Flimmerveckan 2023 berättar distriktsläkare Lovisa Jäderlund Hagstedt hur man i Norrtälje kommun genom en flimmerprocess hittat många patienter med förmaksflimmer.
Hur lyckas med livsstilsfaktorer vid förmaksflimmer?
I den tredje föreläsningen under Flimmerveckan 2023 diskuterar forskare och universitetssjuksköterska Mattias Lidin hur man kan arbeta med prevention vid förmaksflimmer.
Förmaksflimmer hos den multisjuke patienten
I den fjärde och sista föreläsningen under Flimmerveckan 2023 berättar kardiolog Gorav Batra hur man ska tänka kring den äldre patienten som har förmaksflimmer och samtidigt drabbats av till exempel hjärtinfarkt eller njurinsufficiens.
Venösa tromboser och cancersjukdom
Katarina Glise Sandblad, specialist i internmedicin och doktorand vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra, gav under Trombosveckan en uppdatering kring venös tromboembolism, behandlingsduration och hantering av cancerassocierad trombos.
Förmaksflimmer och livskvalitet - vad kan vi göra mer
Hur kan vi få patienten att må bättre med strategier från KBT? Det och mycket mer föreläste Fredrika Norlund, Med Dr, Psykolog, psykoterapeut, om under Trombosveckan 2022.
Förmaksflimmer och komorbiditeter
Tord Juhlin, kardiolog och överläkare på Arytmisektionen vid Skånes univesitetssjukhus i Lund, föreläste om förmaksflimmer och komorbiditeter utifrån Europeiska kardiologsällskapets senaste riktlinjer från 2020.
Blödningshantering och NOAK
NOAK, blödningsrisker och kliniska råd om blödningshantering var rubriken på Anders Själanders föreläsning, till vardags professor vid Umeå universitet och överläkare på Medicinkliniken, Sundsvalls sjukhus.
Introduktion om venös trombos och arteriell emboli vid cancer
Det finns ett starkt samband mellan venös tromboembolism och cancer. Att läkemedelsbehandla patienter med bägge dessa sjukdomar är ofta komplicerat
Ny kunskap och riktlinjer om venös trombos vid cancer
En av de inbjudna föreläsarna på Pfizers och Bristol Myer Squibbs digitala lunchsymposium "Venös trombos och arteriell emboli vid cancer" var Anders Gottsäter, professor vid Lunds universitet och överläkare, Kärlkliniken, Skånes universitetssjukhus. Symposiet ägde rum den 17 mars i anslutning till Kardiovaskulära Vårmötet året runt.
Lärdomar om interaktioner med cytostatika och samtidig DOAK & avslutande pandeldebatt
Mot slutet av föreläsningen "Venös trombos och arteriell emboli vid cancer", bjöd Anders Själander in Maria Bruzelius och Elham Hedayati för att berätta deras lärdomar om interaktioner med cytostatika och samtidig behandling med DOAK. Samtalet avslutades med att samtliga föreläsare deltog i en gemensam pandeldebatt och frågestund.
Förlängd behandling hos patienter med venös trombos – hur kan man resonera kring kvarstående riskfaktorer?
I det här webbinariet lotsar Johan Elf oss genom riktlinjer, studier och egna erfarenheter om hur man som läkare kan tänka gällande patienter med venös tromboembolism, VTE, och fortsatt blodförtunnande behandling. Det handlar även om riskfaktorer för återinsjuknande, huruvida det finns någon vits med att mäta D-dimer för vägledning samt hur de gör på SUS i Malmö.
Förmaksflimmer och antikoagulantia efter stroke
Elisabeth Änggårdh Rooth är överläkare vid Neurologiska kliniken, Danderyds sjukhus. På Pfizers och Bristol Myers Squibbs symposium "Kliniska komplexa situationer vid behandling med antikoagulantia – olika specialisters utmaningar" berättade hon om de förändringar strokevården genomgått de senaste åren och gav exempel från sin egen kliniska vardag.
Högriskpatienter med förmaksflimmer - patientfall - hur gör vi i praktiken?
Oskar Angerås, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg arbetar med interventionell kardiologi, PCI och klaffsjukdomar. Under symposiet redogjorde han för olika patientfall och de dilemman man som läkare kan ställas inför vid val av behandling hos högriskpatienter.
Double trouble – hjärtsjukdom hos kroniskt njursjuka patienter
Peter Stenvinkel, professor i njurmedicin vid Karolinska Institutet och överläkare vid Njurmedicinska kliniken, Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, föreläste om hjärtsjukdom hos kroniskt njursjuka patienter. Något som ökar och år 2040 beräknas sjukdomen vara en av de fem vanligaste dödsorsakerna på vår jord.
Onkologens perspektiv på trombos vid cancer
Åke Berglund är docent, onkolog och överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. I sitt arbete möter han ofta cancerpatienter som också insjuknat i venös trombos. Under Pfizer och Bristol Myers Squibbs symposium “Venös trombos vid cancer - Aktuell kunskap och kliniska dilemman” berättade han om denna patientgrupp och möjlig medicinering.
Hematologens perspektiv på trombos vid cancer
Under Pfizers och Bristol Myers Squibbs symposium “Venös ventrombos vid cancer - Aktuell kunskap och kliniska dilemman” gav Anders Själander, professor och överläkare, Umeå Universitet, Sundsvalls sjukhus, hematologens perspektiv på trombos vid cancer.
Aktuella riktlinjer om trombosprofylax vid cancer
”Venös trombos vid cancer - Aktuell kunskap och kliniska dilemman” var rubriken på det sista symposiet före sommaren, i en serie arrangerade av Pfizer och Bristol Myers Squibb. Fariba Baghaei, PhD och överläkare vid Koagulationscentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg inledde med att prata om aktuella riktlinjer och sekundärprofylax vid cancerassocierad trombos.
Riktlinjer om förmaksflimmer efter hjärtkirurgi
I anslutning till Kardiovaskulära vårmötet i Malmö 2022 anordnade Pfizer tillsammans med Bristol Myers Squibb en terapiinriktad utbildning på temat Vad hittar man när man letar? Svenska data om postoperativt förmaksflimmer. Stefan James, professor Kardiologiska kliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala föreläsning handlade om riktlinjer om förmaksflimmer efter hjärtkirurgi.
Hur hittar man förmaksflimmer efter hjärtkirurgi
En av föreläsarna under Pfizers och Bristol Myer Squibbs vårmöte 2022 i Malmö var Tord Juhlin, överläkare, Arytmisektionen, Kardiologkliniken vid Skånes Universitetssjukhus i Lund. Liksom tidigare föredragshållare ställde han frågan om det är meningsfullt att leta efter postoperativt förmaksflimmer vid hjärtkirurgi?
Svenska data vid förmaksflimmer och hjärtkirurgi
Gorav Batra är specialistläkare vid Kardiologiska kliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Under Pfizers och Bristol Myer Squibbs Kardiovaskulära vårmöte 2022 som hölls i Malmö berättade han om svensk och dansk data vid förmaksflimmer, riskerna med flimmer efter hjärtkirurgi samt om användandet av oral antikoagulantia.
Förmaksflimmer och samtidig hjärtsvikt
Förmaksflimmer och samtidig hjärtsvikt var temat för Pfizers och Bristol Myer Squibbs första föreläsning under Flimmerveckan i februari. Annica Ravn- Fischer, docent och överläkare i kardiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset berättade om hur de bägge sjukdomarna hänger ihop.
Högriskpatienter och diagnostik av förmaksflimmer
Under Pfizers och Bristol Myer Squibbs föreläsningsserie i samband med årets Flimmervecka föreläste Johan Engdahl, docent och överläkare i kardiologi vid Danderyds sjukhus. Rubriken var högriskpatienter och diagnostik av förmaksflimmer. Varför och hur ska man leta efter flimmer?
Strukturerat omhändertagande av patienter med förmaksflimmer
Strukturerat omhändertagande av patienter med förmaksflimmer var temat för Kristina Hagwalls, överläkare vid kardiologkliniken, Danderyds sjukhus, föreläsning under flimmerveckan som arrangerats av Pfizer och Bristol Myers Squibbs.
Förmaksflimmer efter Stroke/TIA
Den fjärde och sista föreläsningen under Pfizers och Bristol Myers Squibbs Flimmervecka hölls av Signild Åsberg, docent och överläkare vid Strokeavdelningen, Akademiska sjukhuset i Uppsala, som pratade om förmaksflimmer efter stroke eller TIA och hanteringen av antikoagulantia.
PP-ELI-SWE-3064, AUG 2024