Konsensus kring betydelsen av direkt faktor Xa hämmare vid behandling av cancerassocierad trombos – studie från Storbritannien

Aktuell evidens stöder användningen av direkta faktor Xa-hämmare vid cancerassocierad trombos och detta återspeglas nu i många riktlinjer. Det saknas dock vägledning om användningen hos specifika underpopulationer eller kliniska situationer vid cancer. I denna översikt presenteras samstämmiga expertutlåtanden tillsammans med en utvärdering av evidens för att stödja vårdpersonal i användningen av direkta faktor Xa-hämmare vid cancerassocierad venös trombos.

Slutsats: Direkta faktor Xa-hämmare är vanligtvis föredragen behandling för att förhindra VTE-recidiv hos patienter som inte är cancerpatienter och bör i de flesta situationer också övervägas för cancerassocierad VTE.


Beräknad lästid: ca. 1,5 min. Texten är på engelska. Om du vill läsa den fullständiga texten av denna forskning kan du begära en kopia direkt av författarna via länken ovan.

Läs sammanfattning

 

Referens: Cohen et al. Current Medical Research and Opinion, January 2023, DOI:10.1080/03007995.2023.2167441

blodkärl
Venösa tromboser och cancersjukdom -  Katarina Glise Sandblad, Specialistläkare

Venösa tromboser och cancersjukdom - Katarina Glise Sandblad, Specialistläkare

Hur länge ska patienter med DVT och LE behandlas och hur behandlar vi cancerassocierad trombos? Det och mycket mer föreläste Katarina Glise Sandblad, Specialistläkare om under Trombosveckan 2022.
 

Fortbildning i din inkorg?

Det här är ett utdrag från vårt nyhetsbrev som du kostnadsfritt kan prenumerera på. Ett smidigt sätt att öka din kunskap om ny forskning, aktuella behandlingsriktlinjer och få praktisk vägledning i din kliniska vardag.

Skriv upp dig idag!

Liknande artiklar